Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

traducere steaguri

Se încarcă...

Murături ”amestecate”

murături amestecate

Le-am numit murături ”amestecate” pentru că toată lumea le spune asortate și nu știu dacă ale mele chiar sunt asortate ! Dar amestecate, sigur sunt ...





descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vedeAm cumpărat de la piață ardei căpiați foaarte mari, castraveciori mititei și dovlecei subțiri și cât mai fragezi. De la piață pentru că în grădina mea, în afară de roșii nu s-au făcut prea multe : castraveții s-au umflat parcă erau pompați și semănau cu dovlecii, ardeii căpiați, unii s-au făcut, alții au ieșit stâlciați de ziceai că se strâmbă în oglindă ca să sperie copiii de haloin ... iar dovlecei n-am pus.
Am lăsat dovleceii cu coajă, doar din loc în loc am curățat ce era ciupit sau oarecum lezat.
Cantitățile sunt la ochiometru și la limita bunului simț sau a dorinței...

descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vedePentru că de câțiva ani murăturile mele se moaie după o săptămână și se strică, pentru că mi s-a spus că de la sarea cu iod ar fi cauza, am cumpărat de la plafar sare fără iod. E un picuț mai scumpă, dar dacă nu mai arunc zeci de kg de murături, merită ! Am făcut saramura dintr-un litru de apă și o lingură cu moț din această sare.
Am dizolvat sarea în apă foarte fierbinte, am lăsat să se răcească și abia după aceea am pus-o peste legumele din butoi.


descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Am pus frunze de țelină din grădină, dar am mai și cumpărat, pentru că cele din grădină nu-mi ajungeau.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede


Mărar uscat și crenguțe cu frunze de vișin



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Hrean curățat și tăiat bețișoare pus din abundență printre legume.
( 7 caserole de la kaufland )



gogonele verzi
Gogonele din grădină pentru că nu cred că se vor mai face roșii...Și am cules și vinetele albe ”Elisa”. S-or mura..., nu s-or muraaa... ?
Nu știu cantitatea, pentru că am luat câteva coșuri bune și nu le-am cântărit.


Gogonele tăiate

Unele gogonele au fost atinse sau ciupite. le-am curățat să nu am surprize la fermentat.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Murăturile fără conopidă parcă n-au sare și piper !
Aici sunt 2 conopide foarte mari, bătute și fragede (mai binezis, au fost ! ).



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Nu am pus niciodată, dar anul acesta am încercat. Pentru că fasolea verde era foarte fragedă și fără ațe, am zis că nu se știe de unde sare bunătatea... Și am pus cam 1 kg.


descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Morcovi ,,grilaje”, cu ustensila din imagine. Pentru a ieși gen grilaj, se trece o dată leguma peste cuțit iar următoarea mișcare este întoarcerea acesteia la 90 grade.


descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede
Nici așa ceva nu am mai pus până acum !!!
Dar pentru că are un gust și un miros foarte fain, cine știe ce-o ieși ...
Ca și cantitate, nu știu, dar se deduce din imagine...



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Am curățat gingerul și l-am tăiat felii. L-am pus printre legume la fel ca și pe hrean.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

3 verze roșii, potrivit de mari,  pe care le-am tocat, tot cu o ustensilă ( Vorner- era pe vremuri ), pentru a umple căpiații.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Am umplut ardeii capia cu varza roșie tocată și pentru că varza a fost prea puțină, am completat cu amestecul rămas de la kimchi.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vedeAmestecul rămas de la kimchi compus din :
morcov
ceapă verde și praz
telină rădăcină
ridichii albe
toate rase pe ustensila Vorner

descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Pere nu foarte coapte.




descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Mere din livada mea. Le-am ales pe cele mai mici, pentru că majoritatea sunt foarte mari și n-am vrut să fac ,,compot”.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vedeGutui. Tot din grădina mea. Pentru că sunt uriașe și pe alocuri s-au mai stricat, le-am tăiat și curățat toate negriturile, inclusiv mijlocul cu sâmburi, pentru că nu știu cum reacționează peptina pe care gutuile o conțin din plin. E drept că până le-am curățat pe toate s-au cam oxidat și mi-ar fi trebuit destulă lămâie ca să le pun în apă cu lămâie. Dar cred că în saramură vor căpăta o culoare faină.

descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Le-am așezat în butoi, amestecate după cum se vede. Mi-au ieșit două butoaie cu amestecul a ,,de toate” ce am înșirat mai sus. Am mai pus și ardei simpli, neumpluți.


descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Al treilea butoiaș arată așa pentru că gogonelele au fost mai multe decât restul legumelor. Acelea movulii, sunt vinetele albe ! de la Elisa. Nu'ș ce-o ieși !


descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede


Am astupat cu un mănunchi de mărar uscat.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede


Peste, am înșirat crenguțele cu frunze de vișin



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Pentru că am uitat, am pus boabele de muștar deasupra, pentru că o dată cu soluția de saramură se vor împrăștia și ele printre legume.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede
Și pentru că de asemenea am uitat, pentru că bețele de mărar și crengile de vișin sunt foarte tari, pentru că în grădină aveam și ardei iute, l-am pus și pe acesta. Când se vor muia crenguțele, îl voi pune dedesupt de ele, pentru că-mi va fi mai ușor de manevrat.


descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede


Și am început să pun saramura dizolvată și rece.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

După două zile am început să pritocesc, adică să vântur zeama. Deja s-a colorat de la varza roșie.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede


Așa arată după 2 zile, la prima pritocire.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Muncă, nu glumă să golesc și să re-umplu un butoiaș cu saramură !




descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede


Cele tri butoiașe cu murăturile din legumele de mai sus.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede


Așa arată la a doua pritocire butoiașul cu mai multe gogonele.



descrie imaginea- apare în lipsa imaginii pe browser care n-o vede

Și așa arată cel cu amestecul mai combinat și cu mai multe legume.

5 comentarii:

DANI spunea...

Thamara, relatarea e grozava si amanuntita, da, poze ioc ... nu se vede nici macar una !!!
Eu nu stiu, ce sare am pus, dar din asta se pune si la conservele de masline . Sper, sa nu fi dat in bara. Oricum, muraturile mele n-au viata lunga, de sarbatori incep consumul ...
Tu pui cantitati industriale . Butoaie ???

thamara spunea...

sper că acum se văd 8-} (le-am mutat în Picasa ).
butoaie ? ;;) eeeei... nici chiar așa... sunt de fapt niște ,,butoiașe” ;) . nu le-am pus într-un butoi mai mare pentru că-mi era greu să scot toată zeama o dată, pentru pritocire (vânturare)
despre sare nu știu ce să zic, e prima dată după Cernobâl de când folosesc sare neiodată.
deocamdată zeama se prezintă foarte bine, n-a făcut ,,clăbuci”, deși în semibeciul meu nu e o temperatură de beci.

DANI spunea...

Acum se vad super, toate pozele. Ce culoare frumoasa au muraturile tale ! Sint grozave !!!
La faza cu pozele lipite, faci colaj in Picasa, nu e greu deloc . Alegi forografiile dorite si pe urma, le ajustezi cum vrei tu. Daca nu reusesti imi scrii, sa-ti spun mai in amanunt .

brenacu spunea...

iti multumesc pentru faptul ca mi-ai vizitat blogul in 2011 .

thamara spunea...

și eu, pentru că m-ai observat ;;)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

poate ai ceva de zis

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Etichete

;