Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

traducere steaguri

Sfaturile Elisei


1. ceapa nu se planteaza in acelasi loc de la un an la altul.

2. parcela pe care semanam morcovii nu trebuie sa fie gunoiata inainte timp de un an.

3.  ardeii nu se seamana langa castraveti fiindca nu mai cresc, apare asa numita “piticire a ardeilor”

4. prin ceapa se sadesc galbenele pentru ca sa nu se strice.

5. brocoli se planteaza la soare

6. rosiile  se planteaza in straturi de cate 2 randuri ca sa poata fi lucrate usor (fara sa intram printre ele cand sunt mari).

7. ardeii se planteaza cate un fir, nu doua, fiindca atunci cand am plantat doua fire la un loc au dat o productie pe jumatate, atat calitativ cat si cantitativ . printre ardei eu sadește busuioc

8. castravetii se  sprijina pe spalier , atat ca sa facem economie de spatiu cat si ca sa ferim castravetii de mana (pe pamant). Ei se agata singuri cu carceii, nu trebuiesc legati fiindca la locul legarii se frang tulpinile care sunt foarte fragile. Asa,urcati pe spalier pot fi culesi fara sa-i deranjam.

9. mazarea se cultiva pe  spalier  din aceleasi  motive ca si castravetii.

10. capsunii si fragii se planteaza la soare (pe o parcela unde este soare toata ziua).

11. telina creste mai mare in capatana daca se sadeste pe carari

12. morcovii trebuiesc rariti la 5 cm , pe rand, cand sunt cat firul de sfoara de grosi, altfel nu cresc mai grosi decat degetul aratator (al meu ) . la fel si patrunjeii si pastarnacii.

13. fasolea urcatoare se seamana multe boabe la un arac ( tutore ), cam 10-11 boabe de jur imprejurul  aracului. Intai fixez locurile, implant niste bete  cam la70 cm distanta si apoi seman fasolea in jurul acestor bete. Cand fasolea a rasarit,  inainte de a incepe sa se urce,  se scot betele si se infig pocile (aracii) inalte de (2,5-3) metri

14. tutorii pentru fasole nu se infig in pamant  cu mainile ci se  foloseste ranga, se fac gaurile adanci cam de 30 cm si apoi se implanta in gauri aracii din ramuri de alun. dupa asta se fixeaza bine infundand gaurile in jurul aracului.

15. daca aveti garduri la gradina semanati pe langa garduri mazarea si astfel economisiti material de spalier si timp.

16. schimbati cararile din gradina de la un an la altul  si modificati directia pe care semanati straturile.

17. inainte de a pune gunoi langa tulpinile pomilor sapati  de jur imprejur insa nu adanc, atat cat sa se absoarba zeama de ingrasamant cand ploua.

18. daca aveti piersici si vreti fructe mari lasati ingrasamantul natural sa stea langa pomi de toamna pana primavara si daca nu ati facut asta in toamna puneti-l acum  si poate sta tot timpul pana culegeti fructele.

19. in locul  unde ati avut anul trecut zarzavatul (morcov, patrunjel, pastarnac, telina ) plantati anul acesta legumele (rosii, ardei, vinete, castraveti, etc ) si invers.

20. castravetii si mazarea se seama la semiumbra si au nevoie de apa multa.

21. dupa multe zile de ploaie se asteapta o zi cu soare sa se svinte pamantul si se sapa  toate culturile fiindca pamantul a fost batatorit de ploi si radacinile nu se dezvolta bine in pamant batatorit. prasitul se face nu numai pentru a scapa de buruiana. de fapt buruiana se smulge cu radacina inainte de a sapa printre plante. daca radacinile nu se dezvolta nici planta nu va fi viguroasa si nici recolta bogata.






2 comentarii:

Elisa spunea...

Thamara, pct. 20 se rectifica la cultura rosiilor prin mulcire. Daca mulcesti, pamantul nu se mai batatoreste cand ploua sau cand uzi si nu mai este necesara prasirea, deloc. Eu asa fac anul acesta.
Ma bucur ca ai pus postarea asta la vedere :)

thamara spunea...

;;)
pentru că știam că citisem despre cele de mai sus anul trecut, pentru că nu mai știam pe unde, pentru că aveam mare nevoie de acele sfaturi, am hotărât să culeg ceea ce-mi folosește în capitolul Sfaturi, cu indicarea sursei. așa îi va fi mai ușor să găsesc ce-mi trăbă, fără să mai răscolesc tot internetul și să iau blogurile la rând.
țineam minte doar că „ardeii nu se seamana langa castraveti fiindca se micesc”.

acum trebuie să găsesc unde am citit că ardeii nu se udă timp de două-trei săptămâni de la plantare și prima udare, și nici în timpul înfloriri.
cred că am să fac fișe cu sfaturile găsite pentru fiecare legumă, floare, pom, arbust... le găsesc mai repede aici decât în imensitatea de innternet, mai ales că unele bloguri sau site-uri au mai și dispărut și ~x( căutând ;;)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

poate ai ceva de zis

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Etichete

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers
;