Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

traducere steaguri

Boli ale frunzelor plantelor de apartament produse de bacterii

În lunile de iarnă, cu luminozitate redusă, multe plante de apartament au de suferit din cauza bolilor produse de bacterii.


1. Simptome:
- Marginile frunzelor se îngălbenesc de la vârf spre mijloc, se brunifică şi se usucă;
- Leziuni brune, înconjurate de un halou galben, pe diferite zone ale frunzei;

- Leziuni translucide pe limbul frunzei, care se extind, se îngălbenesc şi devin brune;


anturium bacterioza fig 1- Ofiliri ale plantei urmate de putrezirea rădăcinilor şi moartea plantei.
Simptomele diferă în funcţie de bacteria care produce boala, de planta afectată dar şi de condiţiile în care trăiesc plantele. Ele pot să apară treptat, cu o evoluţie lentă (14 - 20 zile) sau, pot să apară şi să evolueze rapid (2 – 14 zile). În cazul în care sunt afectate vasele conducătoare, plantele se ofilesc (evoluţia bolii este ireversibilă) iar planta moare.

2. Cauze:
Mai multe bacterii sunt responsabile de apariţia bolilor foliare la plantele de apartament. Dintre acestea enumerăm: Xanthomonas campestris pv. diffenbachiae, Xanthomonas campestris pv. syngonii; Xanthomonas campestris pv. hederae; Pseudomonas cichorii, Erwinia carotovora pv. carotovora; Erwinia chrysanthemi; Pactobacterium carotovora.
Aceste bacterii pot distruge porţiuni de frunze, frunze întregi, peţiolul frunzei sau pot pătrunde în vasele conducătoare pe care le distrug şi apar ofiliri.
erwinia fig 5De cele mai multe ori bacteriile sunt prezente pe suprafaţa frunzelor plantelor de apartament dar nu produc pagube. În cazul în care apar condiţiile propice dezvoltării lor, ele se multiplică rapid şi apar simptomele de boală.


3. Motivele care duc la dezvoltarea bacteriilor:
- Umiditate ridicată în aer şi sol;
- O aerisire necorespunzătoare a încăperii sau o aglomerare a plantelor;
- Udarea neregulată a plantelor;
- Luminozitate redusă;
- Temperaturi ridicate (22 – 34 º C) sau temperaturi fluctuante;
- Sol greu;
- Ghivece prea mari sau prea mici;
- Lipsă sau exces de îngrăşăminte;
- Dăunători (păduchi lânoşi, păduchi ţestoşi, acarieni) care înţeapă frunzele şi permit pătrunderea bacteriilor în ţesuturi sau transmit boala de la o plantă la alta.


4. Metode de prevenire și combatere a infectării plantelor cu bacterii:
- Se vor cumpăra, pe cât posibil, plante sănătoase, fără simptome de boală;
- Plantele vor fi udate în mod regulat şi se va evita excesul de apă. Este de preferat să fie un sol mai uscat pentru a evita îmbolnăvirea plantelor;
- Se va sigura o aerisire corespunzătoare a încăperii şi se va evita aglomerarea plantelor pentru a permite circulaţia aerului printre ele;
pseudomonas cichorii fig 4- Solul din ghivece trebuie să fie permeabil;
- În perioada de iarnă îngrăşămintele se aplică la două săptămâni la plantele cu flori, iar la cele cu frunze odată pe lună. În cazul în care temperatura din încăpere este mai mică de 21 °C, nu se vor aplica îngrăşăminte.
- Temperatura optimă din încăpere este de 21 ºC şi trebuie evitate fluctuaţiile mari de temperatură;
- Plantele cu simptome de boală se izolează iar porţiunile de frunze bolnave se îndepărtează cu ajutorul unei foarfeci care va fi sterilizată cu alcool după fiecare tăiere. Bacteriozele se transmit prin picăturile de apă, prin uneltele de lucru şi mâinile celui care lucrează. Dacă sunt afectate mai mult de 1/3 din frunze, acestea se îndepărtează treptat pentru a nu dezechilibra procesul de fotosinteză;
- Se vor controla plantele pentru a depista din timp apariţia primelor simptome de boală sau eventuali dăunători;
- Plantele trebuie menţinute într-o stare cât mai bună de dezvoltare deoarece bacteriozele afectează mai repede plantele slab dezvoltate, bolnave sau cu dăunători;
- În cazul apariţiei unor simptome specifice bacteriozelor, se pot efectua tratamente cu produse de protecţie a plantelor dar, de cele mai multe ori, efectele nu sunt cele scontate.
Cel mai eficient tratament în cazul bacteriozelor este prevenţia (asigurarea condiţiilor optime dezvoltării plantelor).
Dintre produsele de protecţie a plantelor utilizate în tratarea bacteriozelor, în stadii incipiente, amintim produse pe bază de: cupru, mancozeb, miclobutanil. În unităţile specializate cu produse de grădinărit se pot găsi sprayuri cu amestec de produse recomandate şi pentru bacterioze. Aplicarea tratamentelor se va face cu atenţie pentru a nu se produce accidente nedorite iar produsele vor fi păstrate în spaţii închise, separat de produsele alimentare.



sursa : http://www.prognoza-avertizare.ro

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

poate ai ceva de zis

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Etichete

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers
;