Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

traducere steaguri

Rolul prebioticelor administrate la pui și găini

Sursa : .revista-ferma articol publicat de Lavinia ŞTEF

Prebioticele sunt o categorie relativ nouă de aditivi furajeri, motiv pentru care voi încerca să lămuresc unele aspecte legate de întrebuinţarea lor. Prebioticele sunt substanţele care susţin sau favorizează dezvoltarea şi multiplicarea microorganismelor probiotice.


În această categorie se pot include substanţele acidifiante, care creează la nivel digestiv un pH favorabil dezvoltării microflorei şi oligozaharidele, care asigură substratul energetic pentru anumite genuri microbiene, de regulă a celor din categoria probioticelor.



Administrate separat sau concomitent cu folosirea unui probiotic, prebioticele creează în tractul intestinal condiţii de mediu (acizii) sau hrană (oligozaharidele). În acelaşi timp, prebioticele pot acţiona specific împotriva colonizării germenilor cu potenţial patogen (salmonele, clostridii, E. coli), la nivelul epiteliului pereţilor intestinali, determinând o stare de tranzit a acestora şi, în final, eliminarea lor din intestin odată cu componentele nedigerate.


Oligozaharidele


Pe lângă substratul nutritiv energetic necesar microflorei digestive, oligozaharidele contribuie şi la igienizarea tubului digestiv, prin aderarea la acestea a germenilor potenţiali patogeni, datorită receptorilor specifici pentru hidraţii de carbon; prin acest mecanism, germenii devin tranzitanţi şi se elimină într-o proporţie semnificativ mai mare din organism.


Oligozaharidele disponibile sunt: fructooligozaharidele (FOZ), alfa-glucooligozaharidele, beta-glucooligozaharidele şi alfa-galactooligozaharidele, care se pot obţine fie prin procedee de extracţie din plante sau (în principal) biotehnologic, prin sinteză enzimatică.


Pentru prebioticele cele mai utilizate, se recomandă doze care să asigure 0,1-0,2% GOZ şi 0,25-0,75% FOZ. Se apreciază că cele mai bune rezultate s-au obţinut la purcei şi iepuri, la care prebioticele asigură sporuri mai mari în greutate, reducerea consumurilor specifice şi îmbunătăţirea stării de sănătate, prin diminuarea numărului de germeni de Salmonella, E. coli sau Clostridium din intestin.


Relativ recent s-a demonstrat că manan-oligozaharidele, derivaţi din pereţii celulari ai drojdiilor, pot reduce colonizarea cu germeni patogeni (Salmonele, coliformi) a tractusului gastrointestinal.


Ca produse prebiotice în uz, se poate cita gama Bio-Mos (pe bază de manani), realizat de firma Alltech prin fermentarea unor zaharuri cu Saccharomyces cerevisiae, care se încorporează în cantităţi de 0,5-1 kg/t în NC destinate păsărilor (Avi-Mos) şi porcinelor (Por-Mos).


S-a demonstrat că preparatele Bio-Mos pot reţine bacteriile patogene de tipul Salmonella şi E. coli, deoarece acestea au la suprafaţa lor lectine ataşabile manozei. Legarea de aceste oligozaharide, şi nu de celulele epiteliale din intestinul subţire, asigură eliminarea acestor germeni odată cu fecalele.


S-a constatat, de asemenea, că gama de produse Bio-Mos determină şi stimularea sistemului imun, iar prin absorbţia micotoxinelor de tipul aflatoxinelor, se îmbunătăţeşte calitatea furajelor şi, implicit, starea de sănătate a animalelor.


Substanţele acidifiante


În scop acidifiant se pot utiliza atât acizii anorganici (acidul clorhidric, sulfuric, fosforic), cât mai ales cei organici: acidul lactic, propionic, citric, sorbic, formic. În prezent, acizii organici sunt obţinuţi în principal prin metode biotehnologice.


Prin efectul de inhibare a înmulţirii germenilor patogeni (ca Salmonella, Clostridium, Staphylococcus, Escherichia) şi de favorizare a multiplicării microorganismelor utile (lactobacili, bifidobacterii, drojdii), substanţele acidifiante se încadrează în categoria prebioticelor.


Pe lângă efectele de mai sus, acizii organici, prin acidifierea hranei şi a apei, mai determină:


• creşterea conservabilităţii şi a valorii nutritive a furajelor murate;
• palatabilizarea raţiilor furajere;
• îmbunătăţirea absorbţiei şi utilizării substanţelor minerale deoarece pot acţiona şi ca agenţi de chelatare;
• creşterea conversiei pepsinogenului în pepsină;
• favorizează scindarea unor nutrienţi (de exemplu, hidroliza amidonului necesită un pH de 6,5 iar scindarea dextrinei de către gluco-amilază un pH de 4,4).


Efectul administrării acidifianţilor


• la porcine, dintre numeroasele rezultate consemnate la această specie, se poate evidenţia: adăugarea acidifianţilor în apa de băut la purceii înţărcaţi, poate asigura îmbunătăţirea vitezei de creştere, a conversiei hranei şi reducerea numărului de E. coli în intestinul subţire.


Alte produse acidifiante destinate porcinelor, care pot fi citate, sunt: Digest-Acid-Plus, Acid-Way al firmei americane Cenzone, Biotronic al firmei austriece Biomin;

• la păsări, îndeosebi la broilerii de găină şi de curcă, acidifierea hranei sau a apei de băut determină reducerea mortalităţii, creşterea greutăţii la livrare şi reducerea consumului specific.



Acidifiant lichid pentru păsări şi suine. 

Reduce valoarea pH-ului intestinal, crescând activitatea pepsinei creşte digestibilitatea proteinor . 

Stabilizează flora intestinală, scade colonizarea cu germeni patogeni, implicit frecvenţa diareilor.

CONŢINE :

Acid formic, Acid lactic, Acid propionic, Acid citric, Acid acetic.

DOZAJ :

0,5-1 ml / 1 L (1 flacon/100-200 L) apă de băut.

Caustic în formă concentrată. 

A se  evita contactul cu pielea şi ochii.    
                          
PĂSTRARE : 

Ferit de lumină, la temperatura camerei (15-25 grade C). 

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

poate ai ceva de zis

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Etichete

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers
;