- Home
- MyHome
- Calcul
- Convertor măsuri îmbrăcăminte și încălțăminte
- Calculator calorii lichide
- Calculator Calorii Zilnice
- Calorii - principalele alimente
- Conversii lungimi
- Convertor valutar
- Curs valutar BNR azi
- Calculator salariu
- Ziua săptămânii în care te-ai născut
- Vârsta în amănunt
- Zonele de grădinărit
- TRANSLATOR
- Calculator diluții Bayer
- Calculator diluții Dachim
- Video
- Cărți
- Sfaturi
- Utile
- Ce-mi place
- Rețete
- Curiozități
- Diverse
- Meteo
- Jurnal Găini
- Fitosanitar
- Buruieni
- Dăunători
- Plante//zodii
- Plante companion
- Jurnal Grădină
- Calendar Svet
- Tranzit lună în zodii
_„dăcât” ce-mi place mie
traducere steaguri
Zeamă bordeleză și zeamă sulfocalcică preparată în casă
Zeama bordeleza sau zeama cuprocalcica este o solutie neutra de culoare albastra, rezultand din combinarea sulfatului de cupru cu hidroxid de calciu (var stins), care se aplica in concentratie de 0,5% in perioada de vegetatie si 1 - 2% in perioada repausului de iarna, la cires, visin, cais, piersic, prun, in principal, dar si la mar si par.
Concentratia zemei bordeleze este data de cantitatea de sulfat de cupru folosita.
Pentru obtinerea solutiei de 1% zeama bordeleza sunt necesare 1 kg de piatra vanata (sulfat de cupru) si 500 g var nestins (eventual 2 kg var stins, pasta), la 100 litri apa.
Varul nestins, fara piatra, se stinge cu putina apa pe o scandura intr-un vas de lemn sau galeata de plastic.
Varul stins se toarna intr-un vas de lemn de circa 110 - 120 litri si se completeaza pana la 50 litri de apa, amestecand bine.
Separat, intr-un vas de lemn, de circa 60 - 70 litri, se toarna 50 litri de apa, in care se cufunda un saculet de panza cu 1 kg de piatra vanata pisata.
Solutia se amesteca din cand in cand.
Dupa ce toata cantitatea de piatra vanata din saculet s-a dizolvat, solutia se toarna cu incetul peste laptele de var din vasul de lemn de 110 - 120 l, amestecand tot timpul cu un bat de lemn.
In acest fel se obtine o solutie foarte slab alcalina.
Daca este acida, solutia produce arsuri pe planta.
Verificarea calitatii (reactiei) zemei bordeleze se face cu hartia de fenolftaleina care, introdusa in zeama bine preparata, se coloreaza in roz, sau cu hartie de turnesol care introdusa in solutie se albastreste.
Daca zeama bordeleza nu e neutra se poate adauga var stins sau piatra vanata, controland in permanenta reactia solutiei.
In final, zeama bordeleza bine preparata trebuie sa aiba culoarea albastra a cerului senin de vara.
Pentru ca zeama bordeleza sa adere mai bine pe organele tratate (frunze, lastari) se adauga melasa, lapte dulce, albus de ou bine batut, dar cu rezultate mai bune se folosesc substantele Detersen 0,2%, Aracet 0,15 - 0,2%.
In functie de suprafata viei se prepara cantitatea de solutie necesara, socotind ca la primele stropiri se folosesc aproximativ 600 l/ha, iar la ultimele 1200 - 1600 litri si chiar mai mult, dupa cat de dezvoltata este vegetatia.
Dar trebuie sa se retina ca solutia preparata trebuie folosita in aceeasi zi.
Daca este lasata de pe o zi pe alta isi pierde eficacitatea.
La inceputul perioadei de vegetatie sau in viile tinere (de 1 - 3 ani) se pot folosi si concentratii mai mici (0,75% si 0,5%), in care caz se vor folosi pentru obtinerea zemei bordeleze cantitati mai reduse de piatra vanata si var.
Astfel, pentru solutia de 0,75% se folosesc 750 g piatra vanata si 375 g var nestins la 100 l apa, iar pentru solutia de 0,50%, 500 g piatra vanata si 250 g var nestins, tot la 100 l apa.
Daca se prepara o singura data cantitati mai mari de zeama bordeleza, se folosesc vase de lemn mai mari si se multiplica cantitatile de substante indicate, pentru fiecare 100 l apa.
La umplerea aparatelor de stropit solutia se strecoara prin sitele pompelor sau printr-un tifon.
Zeama sulfocalcica sau polisulfura de calciu este obtinuta pe baza de sulf si var.
Pentru obtinerea a 10 l de solutie apoasa, de culoare rosie, sunt necesare 2,800 kg sulf macinat si 1,500 kg var nestins, fara piatra, sfaramat in bucati mici, cat nuca.
Vasul in care se pregateste solutia trebuie sa fie smaltuit, cu o capacitate de 15 - 20 litri, in care se pun sulful si varul, peste care se toarna 2 - 3 l apa fierbinte si se amesteca bine cu o lopatica de lemn pana ce se stinge tot varul si se obtine o pasta galbena omogena.
Peste aceasta pasta se toarna inca 7 - 8 l apa fierbinte si se inseamna nivelul continutului din vas.
Solutia astfel obtinuta se fierbe 45 minute, amestecandu-se continuu si adaugandu-se apa fierbinte pentru a se mentine nivelul initial al lichidului.
Pe parcursul fierberii, lichidul isi schimba culoarea din galben in portocaliu, pentru ca la sfarsit sa devina rosu carmin si sa emane un miros greu de hidrogen sulfurat.
Concentratia zemei sulfocalcice astfel obtinuta este in general de 28 - 30° Beaumé si se poate determina in orice gospodarie prin cantarirea lichidului, care trebuie sa fie de 1,240 kg pentru 1 litru de zeama sulfocalcica de 28° Beaumé, 1,250 kg pentru 1 litru de 29° Beaumé si 1,260 kg pentru 30° Beaumé.
Zeama sulfocalcica astfel obtinuta, avand o reactie usor alcalina este bine sa fie folosita imediat dupa preparare sau, daca nu, trebuie pastrata in vase necorozive, complet umplute, inchise ermetic, la temperaturi nu prea ridicate si la intuneric.
Concentratiile in care poate fi folosita sunt de 20% in tratamentele de iarna, 10% in stropirile de primavara, inainte de dezmugurire, si 2% in timpul vegetatiei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Acum am venit!
M-am uitat, cineva a intrat la tine pe la mine, probabil acel cineva din Sibiu.Stii pe cineva in Sibiu din blogroll-ul meu? Sau...nu stiu.Care o fi treaba?
am analizat, am constatat... și :
unii dintre cei care intră pe blogul tău, dau o tură și pe la mine :)
poate ai ceva de zis
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.