- Home
- MyHome
- Calcul
- Convertor măsuri îmbrăcăminte și încălțăminte
- Calculator calorii lichide
- Calculator Calorii Zilnice
- Calorii - principalele alimente
- Conversii lungimi
- Convertor valutar
- Curs valutar BNR azi
- Calculator salariu
- Ziua săptămânii în care te-ai născut
- Vârsta în amănunt
- Zonele de grădinărit
- TRANSLATOR
- Calculator diluții Bayer
- Calculator diluții Dachim
- Video
- Cărți
- Sfaturi
- Utile
- Ce-mi place
- Rețete
- Curiozități
- Diverse
- Meteo
- Jurnal Găini
- Fitosanitar
- Buruieni
- Dăunători
- Plante//zodii
- Plante companion
- Jurnal Grădină
- Calendar Svet
- Tranzit lună în zodii
_„dăcât” ce-mi place mie
traducere steaguri
Murături ”amestecate”
Le-am numit murături ”amestecate” pentru că toată lumea le spune asortate și nu știu dacă ale mele chiar sunt asortate ! Dar amestecate, sigur sunt ...
Am cumpărat de la piață ardei căpiați foaarte mari, castraveciori mititei și dovlecei subțiri și cât mai fragezi. De la piață pentru că în grădina mea, în afară de roșii nu s-au făcut prea multe : castraveții s-au umflat parcă erau pompați și semănau cu dovlecii, ardeii căpiați, unii s-au făcut, alții au ieșit stâlciați de ziceai că se strâmbă în oglindă ca să sperie copiii de haloin ... iar dovlecei n-am pus.
Am lăsat dovleceii cu coajă, doar din loc în loc am curățat ce era ciupit sau oarecum lezat.
Cantitățile sunt la ochiometru și la limita bunului simț sau a dorinței...
Pentru că de câțiva ani murăturile mele se moaie după o săptămână și se strică, pentru că mi s-a spus că de la sarea cu iod ar fi cauza, am cumpărat de la plafar sare fără iod. E un picuț mai scumpă, dar dacă nu mai arunc zeci de kg de murături, merită ! Am făcut saramura dintr-un litru de apă și o lingură cu moț din această sare.
Am dizolvat sarea în apă foarte fierbinte, am lăsat să se răcească și abia după aceea am pus-o peste legumele din butoi.
Am pus frunze de țelină din grădină, dar am mai și cumpărat, pentru că cele din grădină nu-mi ajungeau.
Mărar uscat și crenguțe cu frunze de vișin
Hrean curățat și tăiat bețișoare pus din abundență printre legume.
( 7 caserole de la kaufland )
Gogonele din grădină pentru că nu cred că se vor mai face roșii...Și am cules și vinetele albe ”Elisa”. S-or mura..., nu s-or muraaa... ?
Nu știu cantitatea, pentru că am luat câteva coșuri bune și nu le-am cântărit.
Unele gogonele au fost atinse sau ciupite. le-am curățat să nu am surprize la fermentat.
Murăturile fără conopidă parcă n-au sare și piper !
Aici sunt 2 conopide foarte mari, bătute și fragede (mai binezis, au fost ! ).
Nu am pus niciodată, dar anul acesta am încercat. Pentru că fasolea verde era foarte fragedă și fără ațe, am zis că nu se știe de unde sare bunătatea... Și am pus cam 1 kg.
Morcovi ,,grilaje”, cu ustensila din imagine. Pentru a ieși gen grilaj, se trece o dată leguma peste cuțit iar următoarea mișcare este întoarcerea acesteia la 90 grade.
Nici așa ceva nu am mai pus până acum !!!
Dar pentru că are un gust și un miros foarte fain, cine știe ce-o ieși ...
Ca și cantitate, nu știu, dar se deduce din imagine...
Am curățat gingerul și l-am tăiat felii. L-am pus printre legume la fel ca și pe hrean.
3 verze roșii, potrivit de mari, pe care le-am tocat, tot cu o ustensilă ( Vorner- era pe vremuri ), pentru a umple căpiații.
Am umplut ardeii capia cu varza roșie tocată și pentru că varza a fost prea puțină, am completat cu amestecul rămas de la kimchi.
Amestecul rămas de la kimchi compus din :
morcov
ceapă verde și praz
telină rădăcină
ridichii albe
toate rase pe ustensila Vorner
Pere nu foarte coapte.
Mere din livada mea. Le-am ales pe cele mai mici, pentru că majoritatea sunt foarte mari și n-am vrut să fac ,,compot”.
Gutui. Tot din grădina mea. Pentru că sunt uriașe și pe alocuri s-au mai stricat, le-am tăiat și curățat toate negriturile, inclusiv mijlocul cu sâmburi, pentru că nu știu cum reacționează peptina pe care gutuile o conțin din plin. E drept că până le-am curățat pe toate s-au cam oxidat și mi-ar fi trebuit destulă lămâie ca să le pun în apă cu lămâie. Dar cred că în saramură vor căpăta o culoare faină.
Le-am așezat în butoi, amestecate după cum se vede. Mi-au ieșit două butoaie cu amestecul a ,,de toate” ce am înșirat mai sus. Am mai pus și ardei simpli, neumpluți.
Al treilea butoiaș arată așa pentru că gogonelele au fost mai multe decât restul legumelor. Acelea movulii, sunt vinetele albe ! de la Elisa. Nu'ș ce-o ieși !
Am astupat cu un mănunchi de mărar uscat.
Peste, am înșirat crenguțele cu frunze de vișin
Pentru că am uitat, am pus boabele de muștar deasupra, pentru că o dată cu soluția de saramură se vor împrăștia și ele printre legume.
Și pentru că de asemenea am uitat, pentru că bețele de mărar și crengile de vișin sunt foarte tari, pentru că în grădină aveam și ardei iute, l-am pus și pe acesta. Când se vor muia crenguțele, îl voi pune dedesupt de ele, pentru că-mi va fi mai ușor de manevrat.
Și am început să pun saramura dizolvată și rece.
După două zile am început să pritocesc, adică să vântur zeama. Deja s-a colorat de la varza roșie.
Așa arată după 2 zile, la prima pritocire.
Muncă, nu glumă să golesc și să re-umplu un butoiaș cu saramură !
Cele tri butoiașe cu murăturile din legumele de mai sus.
Așa arată la a doua pritocire butoiașul cu mai multe gogonele.
Și așa arată cel cu amestecul mai combinat și cu mai multe legume.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Thamara, relatarea e grozava si amanuntita, da, poze ioc ... nu se vede nici macar una !!!
Eu nu stiu, ce sare am pus, dar din asta se pune si la conservele de masline . Sper, sa nu fi dat in bara. Oricum, muraturile mele n-au viata lunga, de sarbatori incep consumul ...
Tu pui cantitati industriale . Butoaie ???
sper că acum se văd 8-} (le-am mutat în Picasa ).
butoaie ? ;;) eeeei... nici chiar așa... sunt de fapt niște ,,butoiașe” ;) . nu le-am pus într-un butoi mai mare pentru că-mi era greu să scot toată zeama o dată, pentru pritocire (vânturare)
despre sare nu știu ce să zic, e prima dată după Cernobâl de când folosesc sare neiodată.
deocamdată zeama se prezintă foarte bine, n-a făcut ,,clăbuci”, deși în semibeciul meu nu e o temperatură de beci.
Acum se vad super, toate pozele. Ce culoare frumoasa au muraturile tale ! Sint grozave !!!
La faza cu pozele lipite, faci colaj in Picasa, nu e greu deloc . Alegi forografiile dorite si pe urma, le ajustezi cum vrei tu. Daca nu reusesti imi scrii, sa-ti spun mai in amanunt .
iti multumesc pentru faptul ca mi-ai vizitat blogul in 2011 .
și eu, pentru că m-ai observat ;;)
poate ai ceva de zis
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.